Този месец представят проект за дигитален ваксинационен паспорт

Ангела Меркел коментира, че Германия подкрепя такива сертификати

01.03.2021 | 16:37 Редактор: Юлия Христова
Този месец представят проект за дигитален ваксинационен паспорт

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз ще представи проект на закон за дигитален ваксинационен паспорт през март, съобщава "Ройтерс". Фон дер Лайен направи коментарите си по време на видеоконференция на министрите на туризма в блока, целяща да "възстанови доверието на пътуващите, докато постепенно се справяме с пандемията".

Фон дер Лайн обясни още, че проектозаконът ще бъде представен, след като държавите членки се съгласят да приложат схема с дигитално сертифициране, която съвпада с плановете за ваксинация на населението. ЕС има 3 месеца за уточнения по тях.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че Германия подкрепя такива сертификати, а по-рано премиерът на Португалия Антонио Коста, чиято страна председателства Съвета на ЕС, изрази надежда, че паспортите за ваксинация ще започнат да се използват до лятото. Председателят на Световната медицинска асоциация (WMA) Франк Улрих Монтгомъри също призова за мерки свързани със сертификати.

Извън ЕС, Обединеното кралство също обмисля прилагането им и за туристи, и за влизане в обекти, пише "Монитор".

Дипломати от ЕС коментираха за "Ройтерс", че страните са се съгласили да работят по планове, като някои държави членки искат да използват схемата за отваряне на международни пътувания за летните ваканции, а други са по-заинтересовани да я използват за намаляване на вътрешно-европейските бариери.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК