Премиерът на Чехия: Правителството допусна грешки с овладяването на пандемията

Строгите рестрикции влизат в страната от понеделник

27.02.2021 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

Чехия въвежда най-строгите мерки в страната от началото на пандемията. През последната седмица държавата е с най-високия процент заразени на глава от населението в света. 

В Словакия удължават извънредното положение, а в Испания - преболедувалите Ковид-19 ще получат само по една доза от ваксините.

Строгите рестрикции влизат в Чехия от понеделник. В продължение на три седмици ще се ограничи пътуването в и извън страната. Затварят се детски градини и училища за деца с увреждания. Само магазини, предлагащи стоки от първа необходимост ще работят. 

Премиерът призна, че правителството му е допуснало грешки в овладяването на заразата и призова гражданите да спазват мерките, тъй като болниците са с почти запълнен капацитет. Над 7 000 от пациентите са заразени с британския вариант на вируса, има регистрирани случаи и на южноафриканския.

"Трябва да избегнем колапс на болниците ни. Ако не го направим, целият свят ще види Бергамо в Чехия", заяви Андрей Бабиш.

В Словакия извънредното положение беше удължен до 19 март. Продължава да е в сила вечерен час и забрана за събирания.

Удължаване на мерките и в гръцката област Атика, където се намира столицата Атина. Строгите мерки там ще мажат до 8 март. Рестрикциите включват забрана за работа на фризьорските и козметични салони и търговците на дребно. Учениците се обучават дистанционно.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ех
преди 3 години
Ама нали щяха да пращат ваксини даже на РСМакедония ! Сигнализирай за неуместен коментар