Чехия и Полша въвеждат още по-крути мерки

Словакия удължи извънредното положение

27.02.2021 | 08:20 Редактор: Искра Ангелова
Чехия и Полша въвеждат още по-крути мерки

Чешкото правителство одобри серия от нови ограничителни мерки, които засягат свободното придвижване на хората. Мерките влизат в сила от понеделник и  ще важат за срок от три седмици. Те включват ограничаването на движението на гражданите на хората само в кварталите, в които живеят. 

Изключения ще се правят само за ходенето на работа, посещение на лекар или в учреждение, грижа за близки, обясни вътрешният министър Ян Хамачек. Хората ще трябва да попълват специално заявление, в което ще се посочва причината за напускане на квартала и да го предоставят в случай на проверка. 

Детските градини затварят врати, а учениците в първи и втори клас минават на онлайн обучение като по-големите деца. Намалява се и броят на магазините, които ще останат отворени, семейства няма да се допускат в аптеките или на местата, където се предлагат стоки от първа необходимост. 

Задължително става носенето на маска с максимална степен на защита на обществени места. 

Парламентът на Словакия одобри поредното удължаване на извънредното положение в страната заради коронавирусната пандемия. Депутатите приеха то да продължи до 19 март. От началото на годината в Словакия действа и вечерен час.

По данни на европейската здравна агенция за последните 14 дни в страната има 526 нови заразени на 100 000 население, повече от четири пъти повече отколкото в Германия, информира БНР.

По брой смъртни случаи с Ковид-19 на милион жители за последните две седмици Словакия  е на първо място в Европа. 

От днес и Полша затяга мерките срещу разпространението на заразата.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК