Чехия: Ще затегнем мерките, за да избегнем "катастрофа" в болниците

В Нидерландия спорният вечерен час остава

24.02.2021 | 19:11 Редактор: Искра Ангелова

Отново проблем с доставките на ваксината на AstraZeneca. За Европейския съюз ще бъдат изпратени по-малко от половината от договорените количества. А докато имунизацията в Европа набира ход, част от държавите разхлабват мерките. В други обаче, рестрикциите остават в сила.

Ирландия удължава карантината до 5 април, но отваря частично училищата от понеделник. А в Нидерландия училищата и фризьорските салони отвориха, но спорният вечерен час остава. 

"Вечерният час и препоръката да имаме само един гост продължават. Мерките са в сила до 15 март. Вечерният час ще приключи тогава", заяви нидерландският премиер Марк Рюте.

В Гърция имаше очаквания комендантският час да отпадне от 1 март, но това няма да стане заради нарастващите числа. Чехия обсъжда по-сериозни мерки.  

"Чехия ще трябва да затегне мерките за борба с разпространението на коронавируса, за да се избегне "катастрофа" в болниците. А поредното забавяне на доставките на ваксината на AstraZeneca поставя под въпрос целта да се имунизират 70% от населението на Европейския съюз", коментира чешкият премиер Андрей Бабиш.

За второто тримесечие на годината са поръчани 180 милиона дози, а ще бъдат доставени по-малко от 90 милиона. Очаква се договорените доставки да бъдат наваксани до края на септември. Заради забавянето пострада и Великобритания, която отечете най-малко направени ваксинации досега. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК