Меркел: Европейците имат проблем с одобряването на AstraZeneca

Четири на всеки пет дози от ваксината, доставени на страни от ЕС, още не са използвани

26.02.2021 | 08:35 Редактор: Радостина Димитрова
Меркел: Европейците имат проблем с одобряването на AstraZeneca

Четири на всеки пет дози ваксина AstraZeneca, доставени на страни от ЕС, още не са използвани, показва разследване на вестник Guardian, като цитира германския канцлер Ангела Меркел, че европейците имат "проблем с одобряването" на британската ваксина. 

Използвайки данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и други официални източници, екип на вестника е установил, че близо 4 850 000 дози от общо разпределени около 6 135 000 сред 27-те страни членки още не са използвани. 

Решението на властите във Франция, Германия, Полша и Италия да поставят AstraZeneca само за хора под 65 години се смята за съществен фактор за бавното влизане в употреба на ваксината при положение, че тя не се пренасочва към младите хора. В интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung германският канцлер Ангела Меркел признава, че освен това ваксината се отхвърля от хора, загрижени за нейната ефективност и безопасност след серия от негативни отзиви, предаде БНР.

Анализираните от Guardian данни показват някои привличащи вниманието несъответствия между количеството ваксина AstraZeneca, налично в държавите членки, и нейното прилагане на населението. Посочени са три държави – Белгия, България и Германия. От получените в Белгия 201 600 дози AstraZeneca са инжектирани 9 832 или 4% от количеството. България е получила 117 600 дози, от които е използвала 2 035 или само 1,73%. В Германия от 1 452 000 дози са поставени 189 206 или 13 на сто. В същото време при ваксината на Pfizer/BioNTech е точно обратното – 4 на всеки 5 дози са използвани, отбелязва Guardian.

Според данните на Единния информационен портал за коронавируса на Министерството на здравеопазването, първа доза от ваксината на AstraZeneca у нас само за последното денонощие е поставена на 14 674 души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК