Израел въвежда вечерен час за еврейския празник Пурим

През трите дни ще бъдат забранени събиранията на едно място на повече от десетима души в закрити помещения

24.02.2021 | 10:17 Редактор: Радостина Димитрова
Израел въвежда вечерен час за еврейския празник Пурим

Израелските власти решиха да въведат от утре вечерен час във връзка с еврейския религиозен празник Пурим, предаде Франс прес. Целта на мярката е да бъдат предотвратени случаи на заразяване с коронавирус.

Вечерният час ще трае от 20:30 до 05:00 ч. местно време от четвъртък до неделя сутринта, съобщиха вчера в съвместно изявление офисът на израелския премиер и израелското здравно министерство.

През трите дни ще бъдат забранени събиранията на едно място на повече от десетима души в закрити помещения и на повече от 20 души на открито.

На Пурим, който ще бъде празнуван утре вечер и в петък, еврейският народ си припомня за победата си срещу персийския везир Аман, съставил заговор за изтреблението на евреите в Персийската империя. Предполага се, че библейските събития са се развили през пети век преди нашата ера.

На Пурим традиционно се организират карнавални шествия, вечеринки с костюми и големи събирания на хора, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Израелските власти миналата година забраниха събиранията на Пурим заради пандемията от коронавируса, но забраните масово не бяха спазени, което доведе до пик на случаите на заразяване с вируса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК