Скандал в Гърция: Обвиниха директора на националния театър в изнасилване

Стигна се до призиви за оставката на гръцкия министър на културата

23.02.2021 | 17:56 Редактор: Ралица Братанова

Бившият директор на националния театър в Гърция е задържан по обвинения в изнасилване. Двама мъже заявиха, че когато са били непълнолетни, са били сексуално насилени от режисьора, който е и актьор, а преди време - и театрален учител. 

Скандалът прерасна в политически и доведе до призиви за оставката на гръцкия министър на културата.

В продължение на седмици името на Димитрис Лигнадис попадаше в центъра на слухове за сексуални злоупотреби над непълнолетни. Това доведе и до неговата оставка като артистичен директор на Националния театър на Гърция.

Впоследствие той беше арестуван и срещу него бяха заведени съдебни дела от мъже, които го обвиняват в изнасилване. Двама вече са свидетелствали, че когато са били тийнейджъри са били насилени от актьора. 

Той отрича всички обвинения. Полицията проверява дали предполагаемите посегателства са свързани с педофилска мрежа. Разрастващият се скандал бързо придоби и политическо измерение. 

Опозицията обвини правителството на Мицотакис в прикриване на сигналите срещу Лигнадис. Актьори изразиха същите съмнения и излязоха на протест с настояване за оставката на министъра на културата, която през 2019 година го назначава за директор на Националния театър. 

В отговор консервативното правителство обеща да популяризира нов етичен кодекс. 

Случаят с Лигнадис, който е сред най-влиятелните фигури в културните среди на Гърция, не е първият подобен в страната.

По-рано тази година олимпийската шампионка по ветроходство - София Бекатору заяви, че е била сексуално насилена от влиятелен служител в гръцката федерация по ветроходство. Историята ѝ предизвика вълна от признания за същите преживявания от актьори, певци, студенти и спортисти.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК