Тропическа буря прекъсна тока на хиляди хора във Филипините

"Дуджуан" е със скорост на вятъра до 65 км/ч

21.02.2021 | 18:16 Редактор: Никола Симеонов
Тропическа буря прекъсна тока на хиляди хора във Филипините

Тропическата буря "Дуджуан" предизвика днес спиране на електроподаването в южната част на Филипините, предаде ДПА.

Според местната метеорологична служба бурята със скорост на вятъра до 65 км/ч и пориви до 80 км/ч се придвижва от южните острови на архипелага в северозападна посока. Очаква се утре сутринта да достигне източните провинции Самар и Лейте. Прогнозата е стихията да запази своята мощ през следващите 12 часа, като не е изключено след това да премине в тропическа депресия.

Заради проливните дъждове в южната провинция Суригао дел Сур реките са излезли от коритата си и най-малко 8000 души е трябвало да напуснат жилищата си. В няколко населени места електричеството е прекъснато като предохранителна мярка. Над 18 хиляди души в провинцията са били превантивно евакуирани, съобщава БТА.

Бурното море е накарало бреговата охрана да спре плаването на фериботите между островите. Така над две хиляди пътници са останали блокирани по пристанищата в източните провинции.

Филипините биват връхлитани от около 20 тропически циклона годишно. През ноември 2013 г. мощният тайфун "Хайян" причини смъртта на повече от 6300 човека и прокуди от домовете им четири милиона, припомни ДПА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК