Заради студовете: Тексас е пред тежка хуманитарна криза

Милиони хора изпитват затруднения с безопасността на питейната вода

21.02.2021 | 10:30 Редактор: Радостина Димитрова
Заради студовете: Тексас е пред тежка хуманитарна криза

Властите на Тексас възстановиха подаването на електроенергия в целия щат, което донесе облекчение след дни на безпрецедентно ниски температури, но милиони хора все още изпитват затруднения с безопасността на питейната вода, съобщава АФП.

"Поради липса на електричество, замръзнали тръби, високо потребление в определени моменти, видяхме как броят на системите, които докладват за проблеми (с водата) се увеличава", каза Тоби Бейкър, изпълнителен директор на Тексаската комисия по качеството на околната среда, пред журналисти по време на брифинг по телевизията.

Проблемите с водата, каза той, засягат около 14,3 милиона жители от при обща численост на населението от 29 милиона, тъй като служителите раздават прясна вода и храна на хиляди хора.

Тъй като очевидните последици от ожесточената буря ставаха все по-осезаеми в южно-централния регион - около 70 души загубиха живота си поради студената вълна – американският президент Джо Байдън обяви за бедстващи 77 от най-тежко засегнатите окръзи в Тексас.

Драмата в Тексас представлява сама по себе си първата голяма вътрешна криза за управлението на Байдън. Той заяви, че иска да посети щата в началото на следващата седмица, но не иска да отвлича вниманието от усилията за оказване на помощ, предаде БГНЕС.

Кризата бе политическа катастрофа за сенатора Тед Круз от Тексас, след като бе засечен да пътува до слънчев Канкун, Мексико, докато избирателите му у дома замръзваха.

Докато хладният въздух се придвижваше на север и изток в събота, тексасците най-накрая почувстваха връщането на по-топлите температури, вариращи от малко над 10 градуса по Целзий.

С топенето на снега и възстановяването на тока, се очаква сметките за електроенергия да бъдат следващото препятствие за много тексасци, което накара губернатора Грег Абът да се срещне в събота с депутатите, за да обсъдят как да гарантират, че жителите "няма да получат неразумни сметки за комунални услуги, които не могат си позволят заради временния огромен скок на енергийния пазар “, се казва в четене на срещата.

Щатът е единственият в континенталната част на САЩ, който има собствена независима електрическа мрежа, което означава, че е прекъсната поради лошото време.

Държавният прокурор Кен Пакстън започна разследване за това как ERCOT и 11 други енергийни компании "грубо и неадекватно са се справили с екстремното зимно време тази седмица", заяви той в изявление.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
еСеСеСеР
преди 4 месеца
Нека и американците вкусят от хуманитарната криза. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Това ако се случи тук, няма да сме застрашени, а направо унищожени! Сигнализирай за неуместен коментар