Папа Франциск почете медиците в годишнината от борбата с Ковид-19 в Италия

Почит отдаде и президентът Серджо Матарела

20.02.2021 | 17:59 Редактор: Никола Симеонов
Папа Франциск почете медиците в годишнината от борбата с Ковид-19 в Италия

Папа Франциск и италианският президент Серджо Матарела отбелязаха днес новосъздадения Национален ден на служителите в здравеопазването, точно година след появата на първия местен случай на Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.

В обръщение в чест на лекарите, медицинските сестри и другите здравни работници, грижещи се за пациенти с Ковид-19, папата приветства "благородната им всеотдайност във времена на героизъм към професия, която приемат като мисия".

Вечерта на 20 февруари 2020 г. болница в град Кодоньо в северната област Ломбардия потвърди, че 38-годишен мъж е заразен с коронавируса. Мъжът нямаше връзки с никой, който да е посещавал Китай, откъдето тръгна епидемията, пише БТА.

Изказвайки благодарност към медиците, Франциск сравни всеотдайната им до саможертва работа с ваксина срещу индивидуализма и егоизма.

"Примерът на мнозина наши братя и сестри, рискували живота си и загинали, буди у всички ни дълбока признателност и дава повод за размисъл  Самоотвержеността на онези, които и през тези дни работят в медицинските заведения, е ваксина срещу индивидуализма и егоизма", каза Светият отец, цитиран от портала "Ватикан"

Президентът Матарела също почете паметта на многобройните медици, заразили се с коронавируса и починали.
По данни на лекарски асоциации най-малко 326 лекари и 81 медицински сестри са починали вследствие на Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК