Макрон предложи на Европа и САЩ бърза доставка от 13 млн. ваксини за Африка

Африканските ни приятели ще отидат да си купят дозите от китайците, от руснаците и силата на Запада няма да бъде реалност, каза президентът

20.02.2021 | 09:30 Редактор: Радостина Димитрова
Макрон предложи на Европа и САЩ бърза доставка от 13 млн. ваксини за Африка

Френският президент Еманюел Макрон предложи Европа и САЩ да доставя възможно най-бързо 13 милиона дози ваксина на Африка, за да може континентът да ваксинира своите 6,5 милиона здравни работници, предаде Франс прес. Предложението Макрон отправи по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Макрон изрази мнение, че ако европейците и американците съумеят да изпратят възможно най-бързо тези 13 милиона дози, доверието в тях ще си струва и западът ще бъде зачитан в Африка, но ако сега европейците и американците обявяват само отпускане на милиарди за осигуряване на дозите след 6 месеца, след година, то "нашите африкански приятели" ще отидат да си купят дозите от китайците, от руснаците и силата на Запада няма да бъде една реалност.

Макрон освен това подчерта, че вярва в НАТО и че неговото предложение за европейска стратегическа автономия в сектора на отбраната ще направи Европа един по-надежден партньор и ще укрепи НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изявлението на френския президент, че вярва в НАТО идва малко повече от година, след като той породи смут сред останалите съюзници, като каза, че НАТО е в мозъчна смърт.

Макрон заяви, че е убеден, че възможно най-доброто участие на Европа в НАТО е тя да бъде по-способна сама да отговаря за собствената си сигурност. Според него всичко това ще направи и НАТО по-силна, откогато и да е било.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Силата на запада е в заграбването на ресурси и пари,така че африканците да помислят как ще се отблагодаряват ако им подарят безвъзмездни ваксета. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Чевръст
преди 3 години
Силата на запада я видях ясно. Страхливи скрити мишоци изпадащи в паника и преиграващи ситуация с цел обогатяване. Сигнализирай за неуместен коментар