Макрон с призив за глобален достъп до ваксини срещу Ковид-19

Първо трябва да произвеждаме за себе си, но след това незабавно да помислим за бедните, каза той

03.02.2021 | 08:50 Редактор: Радостина Димитрова
Макрон с призив за глобален достъп до ваксини срещу Ковид-19

Френският президент Еманюел Макрон призова късно снощи за осигуряване на глобален достъп до ваксини срещу Ковид-19 в Европа и сред бедните и развиващите се страни, за да бъде победен вирусът.

Макрон говори пред каналите TF1 и LCI след среща с представители на лаборатории за производство на ваксини. Той каза, че ограничението в Европа е предизвикано от способността да се произвеждат ваксини по-бързо и в големи количества.

"Първо трябва да произвеждаме за себе си, но след това трябва незабавно да помислим за бедните, развиващите се страни и развиващите се пазарни икономики в Африка, Южна Америка и т.н. Ако не се ваксинират там, вирусът отново ще мутира и ще се върне в нашите страни", предупреди той, подчертавайки необходимостта да се осигури по-бързо и по-мащабно производство.

Макрон обяви, че Франция ще изпълни своята част за подобряване на производствения капацитет, като отвори четири нови обекта между края на февруари и началото на март, за да произведе дозите по-бързо, предаде БГНЕС.

Той предупреди, че вирусът ще продължи да се развива и единственият начин да се отговори на новите варианти е с ваксини.

"Ще живеем с вируса. Следователно трябва да планираме какво ще произвеждаме през есента и следващата зима", каза президентът на Франция. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК