Франция затваря границите си за държави извън ЕС, за да избегне нова карантина

Премиерът Кастекст: Следващите няколко дни ще са решаващи

30.01.2021 | 09:35 Редактор: Тодор Петров
Франция затваря границите си за държави извън ЕС, за да избегне нова карантина

Френският премиер Жан Кастекс обяви поредица от нови ограничения, свързани с епидемията от коронавирус, по-специално затваряне на границите за държави извън Европейския съюз, за да бъде избегната нова карантина. Следващите няколко дни ще са решаващи, предупреди Кастекс в изненадващо изказване след заседание на съвета по отбрана. 

При всяко влизане във Франция от страни от ЕС, включително през сухопътните граници, ще се изисква отрицателен PCR тест за коронавирус. По информация на посолството ни в Париж новите, по-строги мерки влизат в сила от 00 часа на 31 януари 2021 г., неделя, преде МВнР.

Досега изискването за отрицателен PCR тест бе в сила само за въздушните и морски граници. Според новите мерки изключения от PCR теста са предвидени за пограничните работници, а забраната на пътуванията извън ЕС няма да важи при наложителни причини.

Към момента няма официална информация от Париж дали новите мерки ще засегнат транзита и международните превози от държави извън ЕС. По информация на посолството ни в Париж към момента транзитът и международните превози се извършват нормално.

Според обявените от френските власти мерки, забранени са и всички пътувания към и от отвъдморските територии на Франция, с изключение на пътувания при наложителни причини.

В опит да бъде ограничено разпространението на заразата от коронавирус от неделя ще бъдат затворени и всички големи търговски обекти с площ над 20 000 кв. м във Франция, с изключение на хранителните магазини, а от понеделник се намалява допустимия брой на клиенти в търговските обекти. Ще бъде засилен и контролът за спазване на вечерния час.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК