Испанският премиер за протестите: Правителството ще се изправи срещу насилието

Педро Санчес коментира за първи път размириците в подкрепа на арестувания рапър Пабло Асел

20.02.2021 | 08:10 Редактор: Радостина Димитрова
Испанският премиер за протестите: Правителството ще се изправи срещу насилието

Испанският премиер Педро Санчес коментира за първи път размириците в подкрепа на арестувания рапър Пабло Хасел, който излежава 9-месечна присъда за възхвала на тероризма и обиди към Короната. В продължение на четири нощи в различни градове на страна имаше сблъсъци между протестиращи и полицията, при които бяха арестувани над 60 души, а десетки ранени. Протестите продължиха и в петък вечер. 

След като в продължение на четири дни беше критикуван за мълчанието си относно размириците в страната, в петък премиерът Педро Санчес заяви, че правителството ще действа със "сила" и " ще се изправи срещу всяка форма на насилие, за да гарантира сигурността на гражданите", защото "насилието е недопустимо при пълна демокрация като Испания". 

По този начин той индиректно отговори на критиките на вицепремиера Пабло Иглесиас, който твърдеше, че в Испания никога не е имало "пълна политическа и демократична нормалност". 

На събитие, свързано с изразходването на европейските фондове Педро Санчес започна речта си с размисъл относно границите на свободата на изразяване, тема, по която тече бурен дебат след арестуването на рапъра Асел. Според премиера "насилието не е свобода, а атака срещу свободата на другите и срещу демокрацията", предаде БНР.

Така той даде да се разбере, че не подкрепя коалиционните си партньори от "Подемос", които насърчават протестите и поискаха от Министерството на правосъдието да помилва рапъра Пабло Хасел. Това от своя страна бе повод опозицията да поиска от Санчес да изключи "Подемос" от правителството.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК