Протестиращите отвърнаха на полицията: Подпалени контейнери и барикади в Испания

При сблъсъците има арестувани, няколко души са с леки наранявания

18.02.2021 | 13:50 Редактор: Радостина Димитрова

На фона на пандемията сблъсъци и напрежение в Испания. Причината – арест на рапър, който е обвинен, че подкрепя тероризма и обижда кралското семейство. При сблъсъците има арестувани, няколко души са с леки наранявания.

Испанската полиция използва сълзотворен газ, гумени куршуми и шумови гранати срещу две демонстрации в Мадрид и Барселона, в които участваха хиляди хора, протестиращи отново срещу арестуването на рапър.

Пабло Асел беше задържан по обвинения във възхваляване на тероризма и обида към монархията. Демонстрацията в центъра на Мадрид първоначално беше мирна, но полицията предприе силови действия, след като някои демонстранти започнаха да хвърлят стъклени бутилки и камъни.

Недоволните граждани призоваха 32-годишният Пабло Хасел да бъде освободен. Те носиха лозунги с надписи "Достатъчно цензура!".  Част от протестиращите отвърнаха, като подпалиха контейнери, за да направят барикади по тесните улици на столицата. Подобни сцени имаше в Барселона, където органите на реда използваха гумени куршуми срещу протестиращите. Ранен беше репортер на Ройтерс. 

Рапърът Асел беше задържан във вторник от полицията в град Лейда. Асел е известен с крайнолевите си убеждения, трябваше да се предаде на полицията миналия петък, за да излежи 9-месечна присъда от 2018 г.

Присъдата предизвика дебат в Испания и накара правителството да обяви, че ще направи законите за свободата на словото по-малко ограничаващи.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК