Откриха нова мутация на Ковид-19 във Финландия

Щамът е наречен Fin-796H

18.02.2021 | 12:45 Редактор: Искра Ангелова
Откриха нова мутация на Ковид-19 във Финландия

Във Финландия е открит нов щам на коронавирус и експерти разследват нивото на неговата вирулентност, съобщава телевизионната компания Yle, цитирана от ТАСС.

Мутацията е идентифицирана от финландската лаборатория "Vita Laboratoriot" в южна Финландия. Щамът е наречен Fin-796H. Според лекарите той съдържа мутации, които се срещат в британския и южноафриканския щам.

"Този щам беше открит при пациент миналата седмица, така че не се знае нищо за неговата инфекциозност и потенциал за разпространение, както и за ваксинална резистентност", казва доцент Тару Мери от "Vita Laboratoriot". Лекарите все още нямат информация къде се е развила тази мутация, но е вероятно това да се е случило извън Финландия, тъй като броят на случаите на коронавирусна инфекция в страната е по-малък, отколкото в други държави, смята лабораторията, предава БГНЕС.

Броят на случаите във Финландия се е увеличил с 548 на ден и е достигнал 51 595. Общо 723 души са починали в страната от усложнения, причинени от инфекцията. Повече от 2 милиона жители са тествани за коронавирус. Най-големият дневен прираст на броя на заразените – 840 е регистриран на 10 декември 2020 г. В страната са установени 449 случая на инфекция с нови щамове на коронавирус от Великобритания и Южна Африка.

Около 240 хиляди финландци вече са получили ваксината срещу коронавирус, което е около 4% от населението.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Искаме го и тоя вариант да го пробваме,че сегашните са слабички,някой ако го е пробвал да каже вдига ли повечко адреналина. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца