Учен: Новите щамове на Ковид-19 са чиста пропаганда, всички вируси се променят

Матиас Шрапе заяви, че човечеството никога няма да се отърве от заразата

18.02.2021 | 11:53 Редактор: Искра Ангелова
Учен: Новите щамове на Ковид-19 са чиста пропаганда, всички вируси се променят

Германският канцлер Ангела Меркел взе решение за ново продължаване на ограничителните мерки. Специалистът по инфекциозни болести Матиас Шрапе, който се противопоставя на идеята, че блокирането е единствената "спирачка" за коронавируса, не е очаквал нищо по различно. Професорът по медицина и бивш федерален здравен съветник би искал правителството да има повече смелост да действа - като същевременно по-добре защитава уязвимите групи от населението, пише германският Focus.

Според Шрапе удължаването на локдауна е трябвало да се очаква. Проблемът е, че налагането на ограничения е много лесно да се използва за подобряване на показателите за заболеваемостта. Логиката зад този инструмент е, че той трябва да се използва постоянно. В противен случай статистиката за инфекцията отново ще се влоши. Поради това специалистът по инфекциозни болести се опасява, че този "неадекватен инструмент" ще бъде здраво "бетониран" в германската политика.

При всички случаи статистиката за честотата зависи от мащаба на тестване: ако има много тестове, броят на новите случаи ще бъде голям, ако тестовете са по-малко, тогава числата ще бъдат ниски. Следователно, смята той, статистиката може да се манипулира.

Според специалиста по инфекциозни болести заплахата от мутации не е нищо повече от пропаганда. Изследванията не са доказали голямата опасност от новите щамове. Всички вируси непрекъснато се променят. А уж "по-заразният британски вариант" все още не се е превърнал в сериозен проблем на практика. Но ако се продължава в същия дух, винаги ще има нови аргументи срещу премахването на ограниченията. Правителството постави обществото в състояние на страх. И според Шрапе тази "ситуация е станала ужасна".

Шрапе е убеден, че по-строги наказания за нарушаване на ограниченията няма да поправят ситуацията - забраните и заплахите няма да постигнат нищо. Във всеки случай хората търсят вратички, особено когато виждат, че всякакви мерки са безполезни. Единственият начин да накарате гражданите да слушат е чрез убеждение и интелигентни концепции. Ръководството също трябва да признае грешките. Ако Ангела Меркел каже, например: "Досега не успяваме да се справим с всичко. Ще започнем отново отначало и за това сте ни нужни всички вие" – настроението и готовността на хората да си помагат един на друг веднага биха се повишили.

Проблемът, казва Шрапе, е, че Меркел се е заровила в тунел. Изследванията наричат това "кубински синдром" - група лидери се обграждат само с хора, които споделят същото мнение. Ако е така, те продължават да правят същите грешки, предава "Фокус".

За да започне от нулата в борбата срещу коронавируса, федералното правителство първо трябва да започне да експериментира с превенция и да се откаже от постоянните заплахи от блокиране. На политическото ръководство трябва да се каже: „В момента експериментираме без гарантиран успех“. Например, можете напълно да отворите детски градини в една от федералните провинции, да изчакате две седмици и да проучите експеримента. Ако работи, тогава практиката може да се разшири и към други федерални земи.

Инфекциозният специалист твърди, че човечеството никога няма да се отърве от коронавируса. Хората ще трябва да живеят с коронавируса и болестите, които той причинява. Децата ще се заразяват, ще получават частичен имунитет и ако се заразят отново в зряла възраст, те ще имат само хрема. Това ще продължи, обобщава Шрапе в интервю за Focus.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК