Откриха нов вариант на Ковид-19 на Острова, разпространен е в 10 държави

Той се различава от доминиращия щам на Кент

16.02.2021 | 10:42 Редактор: Ралица Братанова
Откриха нов вариант на Ковид-19 на Острова, разпространен е в 10 държави

Изследователи от Университета в Единбург са открили нов вид коронавирус във Великобритания, който вече се е разпространил в общо 10 държави, съобщава "Гардиън“, позовавайки се на шотландски учени.

Вариантът, наречен B1525, е идентифициран чрез секвениране на вирусни проби в Дания (35 случая), Великобритания (32), Нигерия (12), САЩ (7), Франция (5), Гана (4), Австралия (2), Канада (2), Йордания (2) и Испания (1). Както отбелязва изданието, първото секвениране на генома на този тип вирус е проведено през декември от експерти във Великобритания и Нигерия, съобщава ТАСС.

Изследователите подчертават, че новият вариант се различава от доминиращия щам на Кент на коронавирус в Англия по мутацията E484K в протеиновия шип, който се наблюдава и при бразилския, южноафриканския и бристолския щамове на вируса, предава БГНЕС.

На този фон експертите призоваха британските власти да увеличат броя на тестовете за коронавирус в онези райони на страната, където е идентифициран този вариант.

Миналата седмица главният медицински директор на Консултативната група за нови заплахи с респираторни вируси обяви откриването на нов щам на коронавирус в Югозападна Англия, Бристол, който е класифициран като “тревожна” мутация. Експертите информираха и за идентифицирането на друг щам в Ливърпул, класифициран като „вариант за изследване“.

Тогава лекарите добавиха, че сега в страната има четири мутации на коронавируса, които са класифицирани като "обезпокоителни“. В допълнение към гореспоменатите варианти на Кент и Бристол, те включват щамовете, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия.

Щамът от Кент на коронавируса е идентифициран през септември миналата година, но привлече вниманието на експертите едва през декември, когато започна да става доминиращ в Англия. Според предварителните експертни оценки той може да бъде до 70% по-заразен от срещаните преди това генетични варианти на вируса в страната, а смъртността му може да бъде с 30% по-висока.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 1
Iordan Ivanov
преди 2 години
Експерти да огледат видео репортажи от Англия и САЩ .НАгло престъпни видео пресканиращи екрани облъчват обемно тежко вредно големи региони.МАскирани са като рекламни екрани..Застрашават биосферата от тежки откатни реакции ...По време на проверките в Англия 2018 - 2019 година бях изненадан от силната биосферна охрана вкл над Лондон и повечето градове в Кент.тежки увреждания вкл активизация на черно чумни аномални зони бяха констатирани при анализ на магистрали вкл А2 и М2. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
Iordan Ivanov eng.ge
преди 2 години
На видео репортажи от Великобритания може да видите тежко увреждана биосферна охрана от нагло престъпна обемно увреждаща дигитално холограмна пресканираща техника .Вижда се ясно обемно мутафициращ терор с 5G Black death and cancer weapons!!!През юли 2019 година се наложи да проведа тестове в KENT UK . Нямаше болни. проверки в поликлиники обаче засякоха обемно прецакваща видео пресканираща техника която облъчваше обемно жертви вкл медицински персонал. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Все по-малко хора се разболяват и се почна с масовото мутиране на вируса. Сигнализирай за неуместен коментар