Хърватия и Словакия водят преговори за закупуването на руската ваксина

"Спутник V" набира все по-голяма популярност

17.02.2021 | 17:32 Редактор: Ралица Братанова
Хърватия и Словакия водят преговори за закупуването на руската ваксина

Хърватия и Словакия водят преговори с Русия за закупуването на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", съобщиха местни медии, цитирани от Politico

"Време е правителството да започне преговори с Руската федерация за доставки на "Спутник V", заяви словашкият премиер Игор Матович във Facebook, добавяйки, че неговото правителство ще обсъди въпроса в четвъртък и изрази подкрепата за руския медикамент.

"Спутник V" е "страхотна ваксина с голяма ефективност", допълни Матович

Здравният министър на Словакия Марек Крайчи сподели, че ваксината ще може да се използва, ако бъде установена за безопасна, като местната агенция по лекарствата ще извърши оценката на производствения процес, пише BloombergTV.bg.

Отделно хърватският министър на здравеопазването Вили Берос обяви, че е "договорил сътрудничество" с Русия за поръчките за "Спутник V", съобщава местният телевизионен канал N1. Налице са все повече доказателства, че руската ваксина е ефективна, но са необходими повече данни, за да се докаже, че е и безопасна, допълни Берос. 

Здравният министър на Хърватия обаче се противопостави на възприемането на едностранен подход, който Унгария предприе, издавайки спешно разрешение за употреба, като заяви, че одобрението от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) би било „оптимално“, защото институцията „има много високи критерии“.

По думите на Берос руският посланик в Хърватия му е казал, че Москва очаква одобрението на ЕМА вероятно в началото на април. Европейската агенция по лекарствата все още не е получила молбата за оторизиция от Русия.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК