Банковите сметки на десетки италианци източени от хитри измамници

Интересното е как мошениците са се сдобили с възможността да се обаждат от важни банкови телефони

16.02.2021 | 17:23 Редактор: Юлия Христова
Банковите сметки на десетки италианци източени от хитри измамници

Скроена от изпечени измамници хитра схема изпразни само за месец банковите сметки на десетки италианци. Обикновено "ужилените“ се хващат на въдицата на мошениците, защото получават SMS или обаждане от телефонния номер на службата за борба с... измамите на кредитна институция, на която са поверили парите си.

И съответно без много да се замислят, та дори и да са чели стотици пъти банковите инструкции да не изпращат координатите на сметките си в отговор на SMS-и или имейли, те правят всичко онова, което бандитите им поискат.

Обикновено мошениците стартират операцията си като изпращат до нарочената за ошушкване жертва текст, с който отделът за борба с шашмите ѝ съобщава, че нейната сметка е атакувана от хакери. Естествено дамата или господинът се паникьосват, просто защото SMS-ът е дошъл от регистриран в телефона им надежден номер и изпълняват препоръките какво да се прави. А те са най-често да се потвърдят на изпратен линк координатите на сметката и да се отиде веднага в банковия клон, за да се променят всички кодове за използването ѝ. Да, но денят "съвсем случайно“ е събота, банките са затворени и жертвата отговаря с "да“ на готовността, демонстрирана със съобщение от "дежурен оператор“, процедурата да се извърши по телефона. Работата става, накрая на "интервюто“ разтревоженият клиент на банката даже благодари, а от отсрещната страна простичко отговарят, че няма за какво. А то има, защото след няколко дни жертвата получава обаждане, че е направен отново опит сметката ѝ да бъде "хакната“, примерно с 10 хиляди евро и тя трябва веднага да прехвърли нарочената уж за кражба сума на регистрираните миналата събота по телефона нови банкови координати. Тоест на сметката на измамниците, които са източили в края на януари 59 хил. евро само от сметката на 55 годишна дама от Милано.

Интересното е как и откъде мошениците  са се сдобили с възможността да се обаждат от важни банкови телефони? Според италианската пощенска полиция, която е специализирана в разкриването на интернет-престъпления, това не е никак трудно. Защото ако измамниците знаят тези важни номера – нещо, което не е никак трудно да се научи, те могат да поискат от оператори извън страните от ЕС да ги копират и да ги направят  използваеми чрез интернет. Доколкото пък до номерата на жертвите – ченгетата смятат, че те са лесна "плячка“ на изпечени в проследяването, омайването и контактите с хора мошеници, пише "Монитор".  

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК