Ще спре ли производството на автомобили в Германия заради локдауна

Заради проблемът например Ford Motor Co. и VW вече са ограничили работата си в германските заводи

15.02.2021 | 20:12 Редактор: Юлия Христова
Ще спре ли производството на автомобили в Германия заради локдауна

Ограниченията за пътуване между Германия и Чехия рискуват да прекъснат веригите за доставка, а това може да предизвика спиране на производството в автомобилния сектор, предупреждава германската асоциация на производителите на автомобили VDA, цитирана от Bloomberg.

От неделя само германски граждани и жители на страната имат право да влизат в Германия от Чешката република и австрийския регион Тирол –  зони, в които са открити по-бързо разпространяващите се нови щамове на Ковид-19.

BMW AG и Volkswagen AG имат заводи в Бавария и Саксония, които зависят от автомобилни части, особено от Чехия. Страната изнася около една трета от своите превозни средства и компоненти за Германия.

Ограниченията за влизане в страната и забавянията могат да нарушат веригите за доставка. Това може да доведе до спиране на автомобилното производство за няколко часа. Освен това някои от заводите, включително тази на BMW в Динголфинг, която е най-голямата в Европа, използват работници, които живеят в Чехия.

Недостиг на чипове

Ограниченията във веригата за доставки могат да донесат и ново главоболие на германските производители на автомобили, които вече се борят с глобален недостиг на чипове. Заради проблемът например Ford Motor Co. и VW вече са ограничили работата си в германските заводи.

Цялата статия четете на bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК