Португалия въвежда изискване за негативен PCR при влизане в страната

Изключение от карантина се прави само при наложителни пътувания и престой не по-дълъг от 48 часа

14.02.2021 | 19:18 Редактор: Юлия Христова
Португалия въвежда изискване за негативен PCR при влизане в страната

Всички пристигащи в Португалия от полунощ - 00:00 ч. на 15.02., независимо от гражданството, трябва преди качване в самолета да представят негативен резултат от PCR-тест, направен 72 часа преди това.  Изключение се прави само за деца до 24 месеца, информират от МВнР.

Онези граждани на Европейския съюз, на държавите от Шенгенското пространство, на трети страни с право на пребиваване в Португалия и акредитираните в страната дипломати, които в нарушение на изискването са допуснати до полета без отрицателен PCR-тест, при пристигане ще бъдат упътени от компетентните органи да направят тест за собствена сметка на летището, където трябва да изчакат резултата. За нарушението те носят и административно-наказателна отговорност, съгласно португалското законодателство.

Пътниците,  които пристигат в Португалия с полети от страни-членки на ЕС или държави от Шенген с над 500 случая на заразени с Ковид-19 на 100 000 души през последните 14 дни (Чехия, Словения, Испания, Естония и Латвия), освен задължението да представят отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа преди качването в самолета, подлежат на задължителна 14-дневна карантина, след пристигане в Португалия. Изключение от задължителната карантина се прави само при наложителни пътувания и престой в страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билет за обратно връщане.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК