Край на политическата криза в Италия, Драги оглави правителството

В новия кабинет има 23-ма министри – политици и технократи

13.02.2021 | 14:22 Редактор: Юлия Христова

Италия избегна политическата криза. Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги официално прие да оглави новото правителство.  Днес той положи клетва пред президента на страната.

Икономистът с опит на най-високите нива в Европейския съюз и управител на Централната банка на Италия, Марио Драги е новият министър-председател на страната. Според бившия премиер Матео Ренци Драги е човекът, който спаси Европа и сега той ще е европеецът, който може да спаси Италия. В новия кабинет има 23-ма министри – политици и технократи. 

След седмица на консултации почти всички от основните политически сили от целия спектър подкрепиха Драги. Единствената парламентарно представена партия, която не го направи, са крайнодесните  Италиански братя на Джорджа Мелони.

Луиджи Ди Майо, лидер на Движение 5 звезди, остава външен министър, а Джанкарло Джорджети, високопоставена фигура от партия Лига на Матео Салвини, ще бъде министър на промишлеността. Андреа Орландо от лявоцентристката Демократическа партия ще бъде министър на труда.

Някои ключови министерства се оглавяват от експерти като това на икономиката, екологията и правосъдието. Редица министри от подалото оставка правителство на Джузепе Конте запазват постовете си и в този състав на кабинета. Трима видни представители на партията на Силвио Берлускони Форца Италия също влизат в правителството. 

Следващата седмица Драги ще представи програмата си в парламента и в двете камари ще има вот на доверие. Джузепе Конте подаде оставка през януари, след като партията му загуби подкрепа заради плановете за справяне с кризата от епидемията. Италия все още се бори със заразата и е изправена пред най-тежката си икономическа криза от десетилетия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК