Супер Марио е фаворит за премиерския пост в Италия

Марио Драги ще трябва да спечели мнозинството в двете камари на парламента

03.02.2021 | 11:45 Редактор: Никола Симеонов
Супер Марио е фаворит за премиерския пост в Италия

След провала на проучвателните преговори държавният глава на Италия Серджо Матарела призова за формиране на правителство на единството.

"Чувствам се длъжен да призова всички политически сили, присъстващи в парламента, да се доверят на високопоставено правителство, което не трябва да се идентифицира с никоя политическа формула", каза той във вторник вечерта.

Малко след това официалната му резиденция съобщи, че бившият ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е бил поканен в двореца "Квиринал" за разговори в сряда.

Името на Драги, наричан от мнозина Супер Марио, от седмици се спряга за ръководител на експертно правителство в Рим. Такъв кабинет вероятно ще бъде решение за следващите седмици или месеци, за да помогне на Италия да преодолее най-належащите си проблеми в пандемията на коронавируса.

По-рано Матарела призова за стабилно правителство, което в най-добрия случай ще продължи до края на мандата през 2023 г. Такова правителство с предишния лявоцентристки съюз под ръководството на Джузепе Конте се смята за невъзможно за сформиране след разпадането на преговорите. 

По време на проучванията председателят на Камарата на депутатите Роберто Фицо получи задачата да доведе старите съюзници до масата и да договори компромис. Във вторник той сподели резултатите си с Матарела и накрая обяви, че в момента няма готовност за "създаване на правителствено мнозинство".

Назначаването на Драги би било прието добре от пазарите и може да сложи край на политическата интрига, която заплашваше да остави Италия в хаос. Но той ще трябва да спечели мнозинство в двете камари на парламента и това може да се окаже труда задача, тъй като някои партии вече заявиха, че няма да го подкрепят.

Още по темата четете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години