Турция била самотна и изолирана по въпроса за Кипър

Георги Димов обясни, че манджата за ЕС се притопля заради идването на Джо Байдън на власт в САЩ

12.02.2021 | 21:40 Редактор: Ивет Арабова

Турският президент Реджеп Ердоган иска отделна държава на остров Кипър, нова Конституция и турска ракета на Луната. Осъществими ли са плановете му?

"Последните изявления на Ердоган и на говорителя му Ибрахим Калъм са насочени към създаването на отделна държава. Това е формулата, която преследва Анкара. Позицията на Анкара е за конфедерация и отделна държава", каза бившият генерален консул в Одрин Георги Димов в предаването "Денят ON AIR".

5+1 е форматът на срещата на ООН в началото на март - на нея ще има представители на турските киприоти, на Кипър, на Гърция, Турция и на държавите гаранти, сред които Великобритания.

"Исторически противоречията са от много отдавна. Най-важна в момента е акваторията на Кипър, където бяха открити огромни залежи на природен газ и петрол. Анкара в момента е самотна и изолирана по този въпрос, срещу нея са Кипър, Гърция, ЕС, САЩ, Египет, Израел. Русия все още не е заела категорична позиция", разясни бившият ни консул в Одрин.

Той напомни, че преди два дни на визита в Северен Кипър на вицепрезидента Фуат Октай била декларирана формулата за две отделни държави и продължаване на турското военно присъствие на острова.

"Президентският режим в Турция не работи. Сега ще се търси вариант. Главният имам на новата джамия "Св. София" предложи в новата Конституция да бъдат премахната принципите за светската държава. При тази твърда позиция на Турция да разцепи Кипър, как си представяте, че Анкара може да стане член на Общността. Манджата за ЕС се претопля заради идването на власт в САЩ на Джо Байдън", подчерта Георги Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК