Байдън пуска в САЩ 25 000 кандидати за убежище от Мексико

Първите ще влязат в страната на 19 февруари

12.02.2021 | 18:17 Редактор: Ивет Арабова
Байдън пуска в САЩ 25 000 кандидати за убежище от Мексико

Правителството на Джо Байдън съобщи, чe планира да разреши на десетки хиляди кандидати за убежище, чакащи в Мексико следващото заседание на имиграционния съд, да влязат в САЩ, докато се гледат делата им, предаде Асошиейтед прес.

Първите от общо около 25 000 такива кандидати, чието дело е в ход, ще бъдат допуснати в САЩ на 19 февруари, казаха властите. Те планират процесът да започне бавно с два гранични пункта, всеки от които ще обработва до 300 души на ден, и още един, през който ще преминават по-малко хора.

Правителствени служители отказаха да кажат кои са пунктовете, опасявайки се да не се насърчат наплив на хора към тези места. Огласената мярка е сериозна стъпка към премахване на една от най-важните политики на бившия президент Доналд Тръмп за спиране на притока от имигранти към САЩ, предава БТА.

"Както президентът Байдън даде ясно да се разбере, американското правителство е поело ангажимента да изгради отново една сигурна, основаваща се на ред и хуманна имиграционна система. Този най-нов акт е поредна стъпка от ангажимента ни да реформираме имиграционни политики, които са в разрез с ценностите на страната ни", заяви министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Снимка: Bloomberg/Oliver Contreras

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК