Байдън: Ценностите в САЩ са под заплаха, Китай е основният ни конкурент

Вашингтон ще увеличи квотата за приемане на бежанци от чужбина

05.02.2021 | 09:19 Редактор: Ивет Арабова
Байдън: Ценностите в САЩ са под заплаха, Китай е основният ни конкурент

Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Държавния департамент относно приоритетите във външната политика на страната. Според него САЩ ще се борят с нарастващия авторитаризъм и амбициите на КНР и решимостта на Руската федерация да навреди на американската демокрация.

Новата администрация смята Китай за основен конкурент на Съединените щати, но е готова да си сътрудничи с него, ако е в съответствие с американските интереси, каза президентът.

Ръководителят на Белия дом заяви, че "насърчаването на върховенството на закона" и "достойното отношение към всеки човек" са в основата на американската глобална политика.

Както отбеляза Байдън, дипломацията отново е в центъра на външната политика на САЩ и това трябва да означава взаимодействие с опонентите на страната. Според него американските ценности са "под заплаха“ и "изтласкани до ръба през последните няколко седмици“.

Байдън заяви, че министърът на отбраната Лойд Остин ще направи преглед на разполагането на американските войски в чужбина, като преустанови изтеглянето на силите от Германия, предава БГНЕС.

Освен това Вашингтон ще увеличи квотата за приемане на бежанци от чужбина и възнамерява да я доведе до 125 000 души през тази година, каза Байдън. Той посочи, че САЩ засилват дипломацията, за да сложат край на войната в Йемен. Според него Вашингтон ще спре да подкрепя военните операции на арабската коалиция в страната.

Байдън беше категоричен, че военните в Мианмар трябва да освободят лидерите на страната и представителите на гражданското общество, които са задържали. 

Снимка: Bloomberg/Jim Lo Scalzo

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК