Виена обмисля нестандартна идея за справяне със заразата

Вариантът е да се прилага твърд локдаун само в края на седмицата и уикенда

09.02.2021 | 16:10 Редактор: Ивет Арабова
Виена обмисля нестандартна идея за справяне със заразата

Отговарящият за здравеопазването в провинция Виена Петер Хакер предлага в бъдеще в почивните дни в края на седмицата да се прилага твърд локдаун, който като вълнолом да спре веригите на зараза, съобщава вестник "Кроненцайтунг".

Планът предвижда от понеделник до четвъртък или петък да се спазват валидните в момента правила - два метра разстояние един от друг, задължително носене на маски и по 20 квадратни метра на човек в магазините и на обществените места. В уикендите се прилага твърд локдаун, при който отворени остават магазините за хранителни стоки. Първоначално тази формула се прилага седмично, по-късно на 14 дни.

В отговор на запитване на вестник "Курир" говорител на Хакер е заявил, че Виена не възнамерява да прилага този модел самостоятелно, тъй като юридическите възможности са ограничени. Според закона провинциите могат да прилагат по-строги, но не и по-разхлабени мерки от мерките, препоръчани от федералното правителство. Затова моделът ще бъде предложен за цялата страна. През седмицата ще е възможно да отворят и заведенията за хранене, работното им време ще се ограничи до 20:00 или 21:00 ч.

"Известно е, че минават четири дни, докато заразеният може да заразява други лица, така че системата ще действа като вълнолом", заявява Хакер.

Не е решен и въпросът дали моделът ще е само един. Прилагането му може да започне най-рано в края на февруари или началото на март. Говорител на Хакер допълва, че това ще е временна мярка, докато бъдат ваксинирани достатъчно хора. Подобен модел се обсъжда и във Франция, предава БТА.

Аргументът в полза на такова решение е, че частните събирания са разрешени през седмицата, когато хората имат по-малко свободно време след работа. В почивните дни ще влизат в сила ограниченията. Преминаването на двуседмичен режим или отварянето на заведенията за хранене ще бъдат отворени, когато броят на новозаразените спадне до определено ниво.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК