Германия отпуска €450 млн. за бонуси за работещите в болниците

По 1500 евро ще бъде премията, трябва да се изплати до юни

08.02.2021 | 13:10 Редактор: Ивет Арабова
Германия отпуска €450 млн. за бонуси за работещите в болниците

Предложение на здравния министър Йенс Шпан предвижда по 1500 евро премия за голяма част от хората, които работят в системата на общественото здравеопазване в Германия. Както съобщават медиите от групата "Функе“, германското правителство ще задели за целта общо 450 милиона евро.

Премията ще се изплаща не само на медицинския персонал, но и на останалите хора, които работят в болниците - например на хигиенистите. Подобни премии бяха раздадени на медицинския персонал и през септември.

"Трудът на тези хора трябва да бъде възнаграден"

"Втората вълна на пандемията постави много болници и работещите там хора под още по-голямо напрежение“, се казва в становището на здравния министър Йенс Шпан. Поради това министърът смята, че самоотверженият труд на тези хора в помощ на пациентите с Ковид-19 трябва да бъде възнаграден с допълнителен финансов бонус.

Според проекта на министъра, болниците трябва да изплатят тези премии до края на юни, като за разпределянето им ще решава всяко здравно заведение за себе си - най-вече в зависимост от това кои медицински кадри и други служители са били особено сериозно натоварени заради пандемията, предава "Дойче Веле".

Премии за персонала в 1038 болници

Големите клиники с над 500 легла ще получават средства за премиите, само ако са лекували повече от 50 пациенти с Ковид-19, докато за по-малките здравни заведения са достатъчни 20 случая. Според списъка на министър Шпан, общо 1038 здравни заведения в Германия изпълняват условията за получаване на средства за премиите.

Снимка: Bloomberg/Andreas Gebert

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК