Ваксини първо за богатите: Който е готов да плати, може да пререди опашката

Частни клиники успяват да имунизират пациентите си преди правителствата

08.02.2021 | 11:20 Редактор: Ралица Братанова
Ваксини първо за богатите: Който е готов да плати, може да пререди опашката

Тайландските частни болници са предпочитани за висококачествени медицински интервенции на изгодни цени - пластична хирургия или операции на очите, например. В последно време обаче те развиват нов бизнес - който е готов да си плати, може да пререди опашката за ваксиниране срещу коронавирус, пише "Ханделсблат".

Привилегировани и други

Един от доставчиците на здравни услуги в Банкок отправи ексклузивна оферта към своите клиенти още в края на декември: до 1000 души могат да резервират възможно най-ранна дата за ваксинация срещу коронавирус на цена от около 110 евро. За ваксината на американския производител Moderna трябва да се доплатят 170 евро, обясняват още от компанията. Общите разходи са приблизително еквивалентът на месечната заплата на работник в тайландска фабрика.

Официалното одобрение на препарата все още се изчаква, но тайландските власти не могат да предотвратят привилегированото третиране на богатите - в страната просто има първокачествено и второкачествено медицинско обслужване: от една страна са зле оборудваните държавни болници, от друга - модерните частни клиники, пише "Дойче веле".

И други държави позволиха на частния сектор да купува ваксини. Сред тях са Бразилия, Мексико, Колумбия, Гватемала, Малайзия, Индонезия и Пакистан, където възниква реалната опасност привилегированите групи от обществото да се възползват от ваксините за сметка на всички останали.

В Бразилия - поединично спасение

В Бразилия частни клиники са поръчали пет милиона дози от индийския производител Bharat Biotech. Макар препаратът все още да не е одобрен от здравните власти в страната, от сдружението на частните лечебни заведения се надяват да получат доставката до април.

Освен това вниманието на медиите тази седмица привлече намерението на един голям бразилски консорциум да закупи 33 милиона ваксини от AstraZeneca заедно с редица други представители на едрия бизнес в страната. Половината от дозите са предназначени за служителите на компаниите, другата половина ще бъде дарена на държавата. Бразилският президент Жаир Болсонаро даде зелена светлина на преговорите. Министърът на икономиката дори се зарадва, че така служителите ще могат отново да се върнат на работа. 

AstraZeneca обаче отклони офертата: "В момента всички дози ваксини се доставят въз основата на споразумения с правителства и междудържавни организации по целия свят", обясниха от фармацевтичната компания. "Ваксините не могат да бъдат предоставени на частния пазар."

Болсонаро се отказа от организирането на масова кампания за ваксинация, въпреки че Бразилия е сред най-тежко засегнатите страни от пандемията с над 220 хиляди жертви дотук. Затова всеки сектор се опитва сам да се пребори за имунизация. Съдиите в Южна Бразилия например също преговарят с Bharat Biotech за пет милиона дози, които да бъдат поставени на работещите в съдебната система.

В Индия - свръхпроизводство

И в Индия дискусията за продажбата на ваксини на частни компании набира скорост. Индийският институт "Серум" - най-големият производител на ваксини в света, който в момента прави ваксината на AstraZeneca, обяви, че дозите от нея ще са достъпни и на свободния пазар. Досега правителството на премиера Нарендра Моди не е дало одобрението си - управляващите искат първо да ваксинират здравните работници и хората над 50 години. Но натискът върху тях да бъде позволено ваксината да се продава и на частния пазар нараства.

Тъй като в момента в Индия се произвеждат значително повече дози, отколкото могат да бъдат поставяни като част от държавната програма за ваксинация. Ваксините имат срок на годност само шест месеца, така че властите са изправени пред цайтнот.

Германия не иска да дели обществото

Надпреварата за имунизиране върви редом с дебата за начина, по който ще бъдат третирани тези граждани, които откажат да си поставят ваксина. От месеци се обсъжда дали неваксинираните изобщо ще имат право да пътуват и да се възползват от всички социални дейности, които са преустановени заради пандемията. Германия например не иска да дели обществото на две класи, както многократно бе подчертавано от здравния министър Йенс Шпан.

Все пак в скорошно интервю канцлерката Ангела Меркел намекна, че би могло и да се прави разлика между ваксинираните и неваксинираните от момента, в който препаратите са достъпни за повече хора. Тя каза: "Ако тогава има хора, които не искат да бъдат ваксинирани, трябва да се направят разграничения и да се каже: който не иска, той може вероятно да не прави някои неща". Меркел не посочи конкретни примери.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Трябваше да уточните още в заглавието, че не става дума за България. Сигнализирай за неуместен коментар