След месец "под ключ": Отварят училища, молове и кина в Кипър

Остават ограниченията за придвижване, както и вечерният час

08.02.2021 | 09:35 Редактор: Ивет Арабова
След месец

Започна "голямото отваряне" след втория локдаун в Кипър. Страната навлиза във втория етап от облекчаване на коронавирусните мерки с възобновяване на занятията в част от училищата, както и работата на всички обекти за търговия на дребно. 

След 1 месец "под ключ" днес се отварят всички магазини, търговски центрове и молове. В цялата страна те ще предлагат големи отстъпки, съобщиха от професионалната им асоциация.

В класните стаи се връщат около 70 000 учители и ученици от държавните и частните начални училища, както и от завършващите класове. Те са извън училище от месец и половина, когато излязоха в коледна ваканция.

Отново отварят врати театри, кина, музеи, църкви, но с изисквания за брой посетители. Разрешават се домашни посещения на до четирима души. Остават ограниченията за движение (с два SMS-a на ден) и събирания на публични и частни места, както и вечерният час от 21:00 до 5:00 ч.

Всички, които се връщат на работните си места днес, задължително трябва да имат отрицателен резултат от бърз тест за Ковид-19. За целта Министерството на здравеопазването организира безплатна национална скринингова кампания. От днес компаниите са задължени да осигуряват ежеседмично тестване на минимум 20% от служителите си. 

В неделя бяха извършени почти 41 000 теста - рекорд от началото на пандемията, от които са установени 115 новозаразени. Днес в Кипър пристигат първите 7200 дози от ваксината на AstraZenecа. Тя ще бъде прилагана без възрастови ограничения. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК