Въпреки ограничените полети: Първи случай на бразилския щам в Мадрид

Мъжът бил с отрицателен PCR, но направеният антигенен тест се оказал положителен

06.02.2021 | 13:17 Редактор: Ивет Арабова
Въпреки ограничените полети: Първи случай на бразилския щам в Мадрид

Регионалното правителство на Мадрид потвърди първия случай на т.нар. бразилски вариант на Ковид-19 в Испания. Това е 44-годишен мъж, който е пристигнал в страната на 29 януари с полет до летище Барахас.

Мъжът е имал отрицателен PCR тест, но при пристигането си на летището в Мадрид му е направен антигенен тест, който е дал положителен резултат.

По-късно е преместен в болница, където вторият PCR тест вече е бил положителен. Във вторник правителството на Педро Санчес ограничи полетите от Бразилия и Южна Африка се цел да се спре внасянето на новите щамове открити там. Два дни по-късно първият случай на заразен с южноафриканския вариант на коронавирус бе установен в Каталуния, а сега се диагностицира и бразилския щам в Мадрид, предава БНР.

Регионалният заместник-министър на здравеопазването Антонио Сапатеро съобщи, че в някои зони на Мадрид и областта присъствието на т. нар. британски вариант достига 20% от случаите на Ковид-19, а в други - 50 на 100. Според него това може да доведе до увеличаване на честотата на заразяване, на хоспитализациите и на смъртните случаи "през следващите седмици“ и затова отново настоя за стриктно спазване на ограниченията и мерките за безопасност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК