Ваксината на AstraZeneca в Испания - само за хора от 18 до 55 години

На лица над 80 години страната ще поставят само РНК ваксини

05.02.2021 | 23:05 Редактор: Никола Симеонов
Ваксината на AstraZeneca в Испания - само за хора от 18 до 55 години

В Испания ваксината на AstraZeneca ще се поставя само на хора от 18 до 55 години.

Министерството на здравеопазването на Испания одобри прилагането на ваксината на AstraZeneca само за хора във възрастовата група между 18 и 55 години. По този начин, по подобие на Германия и Франция, Мадрид изключи варианта ваксината да се поставя на по-възрасти.

Италия също препоръчва преференциалното използване на ваксината за възрастни хора над 55 години, докато Германия, Франция, Австрия и Норвегия ще я прилагат само на хора под 65 години, пише БНР.

Новото възрастово ограничение е следващата стъпка, предприета от Комисията за обществено здраве, която вече беше обявила в сряда, че на лица над 80 – годишна възраст ще се поставят само РНК ваксини каквито са тези на Pfizer/BioNTech и Moderna. Причината е, че вече е доказано, че са по-надеждни в клиничните изпитвания от AstraZeneca.

Това не означава, че препаратът поражда съмнения относно неговата ефикасност или безопасност, а по-скоро, че при липса на данни, здравните власти предпочитат да са по-предпазливи, уточняват от комисията.

Първите дози на британската ваксина се очакват този уикенд и с тях ще се ваксинират медиците и социалните работници, които не са на първа линия.

Само за февруари Испания ще получи около четири милиона дози от трите ваксини срещу Ковид-19, с които ще се имунизират два милиона души или около 4% от населението на страната.

До момента в Испания са поставени 1,8 милиона ваксини срещу коронавирус, докато 586 122 души са сертифицирани като напълно ваксинирани (с поставени по две дози от дадена ваксина).

Испания остава в екстремните нива на риск, като отчете 584 смъртни случая, свързани с Ковид-19, през последните 24 часа, което доведе до общ брой от 61 386 на смъртните случаи, свързани с вируса. За последното денонощие бяха регистрирани 28 565 нови случая, като техният общ брой от началото на пандемията се е увеличил до 2 941 990 души.

Снимка: архив, БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК