Кристалина Георгиева подкрепи плана на Байдън за икономиката на САЩ

Според нея отпускането на 1,9 трилиона долара е уместно

06.02.2021 | 10:43 Редактор: Ивет Арабова
Кристалина Георгиева подкрепи плана на Байдън за икономиката на САЩ

Управляващата директорка на Международния валутен фонд подкрепи плана на Джо Байдън за спасяване на икономиката на САЩ, предаде Франс прес.

Кристалина Георгиева заяви на виртуална кръгла маса с журналисти, че предвид изключителната несигурност и тежкото положение за домакинствата и предприятията заради коронакризата, отпускането на 1,9 трилиона долара е уместно.

Колосалната сума, предвидена за директни помощи за домакинствата, наред с други мерки, се натъква на опозицията на сенатори републиканци, които алармират за опасност от криза в сферата на публичните финанси, предава БТА.

"Ние подкрепяме решимостта на президента Байдън да се концентрира върху отпускането на помощи и на средства за ваксини, тестове и здравни грижи", каза Георгиева.

Управляващата директорка на Международния валутен фонд призова развитите икономики да предоставят повече ресурси на бедните страни. Кристалина Георгиева смята, че в противен случай ще има голямо несъответствие в световния растеж, а това ще доведе до риск за стабилността и ще предизвика социални вълнения през идните години, предаде Ройтерс.

Тя заяви пред репортери, че 50 процента от развиващите се страни има опасност да изостанат още повече. Понижаването на стандарта на живот в тях ще направи още по-трудно постигането на стабилност и сигурност за останалия свят.

"Какъв е рискът? Социални вълнения. Може да го наречете загубено десетилетие. Може да бъде и изгубено поколение", каза тя.

Снимка: Bloomberg/Simon Dawson

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК