Норвегия и Дания също няма да ваксинират хора над 65 г. с AstraZeneca

Това решение взеха Германия, Франция и Швеция

04.02.2021 | 16:28 Редактор: Ивет Арабова
Норвегия и Дания също няма да ваксинират хора над 65 г. с AstraZeneca

Здравните власти в Норвегия и Дания обявиха днес, че няма да предлагат ваксината на компанията AstraZeneca срещу Ковид-19 на хора на възраст над 65 години, поради липса на достатъчно данни за нейните ефекти върху имунизирани над тази възраст, предаде Франс прес.

По този начин двете северни страни възприемат подхода, избран от няколко държави от Европейския съюз, макар Норвегия да не е член на Блока, но да е свързана с него в процеса на разпределение на ваксини.

На пресконференция директорът на норвежкия Институт за обществено здраве Камила Столтенберг обясни избора за отказ от препарата за хора над 65-годишна възраст "не защото ваксините не действат при хора от третата възраст, а защото документацията за тях е ограничена". 

Здравните власти на Германия, Франция и Швеция също няма да предлагат ваксината на компанията AstraZeneca срещу Ковид-19 на хора на възраст над 65 години.

Институтът заяви, че досега около 135 000 души в Норвегия са получили своята първа доза, а около 35 000 са получили и втората си доза от ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech срещу Ковид-19, предава БТА.

В изпитанията, проведени от AstraZeneca, са участвали малко хора на възраст над 65 години, което означава, че липсва документация за въздействието на ваксината върху по-възрастните групи от населението, се казва още в съобщение на норвежкия Институт за обществено здраве.

В Дания, държавата от ЕС с най-напреднала ваксинационна кампания след Малта, 1,68 процента от наброяващото 5,8 милиона население са напълно ваксинирани и 3,28 процента са получили първата доза. Страната очаква да е завършила ваксинацията на цялото си пълнолетно население до 4 юли.

Снимка: Bloomberg/Sumit Dayal

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК