Гласуват отстраняване на конгресмен заради поведението ѝ онлайн

Марджъри Тейлър Грийн подкрепяла конспиративни теории и била поддръжник на Тръмп

04.02.2021 | 09:10 Редактор: Радостина Димитрова
Гласуват отстраняване на конгресмен заради поведението ѝ онлайн

Американската Камара на представителите ще гласува днес за отстраняването от две комисии на конгресмен от Републиканската партия. Гласуването ще е за съдбата на подкрепилата конспиративни теории Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия. 

Тя попадна във фокуса на вниманието след като се появиха подробности за поведението ѝ онлайн. Преди да се включи в надпреварата на Конгреса тя е харесала публикация във Facebook, в която се говори за екзекуция на демократи, включително на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, предаде БНР.

Грийн също така е публикувала видео с нападки срещу оцелял в масова стрелба ученик, а през 2018 г. застана зад твърдението, че горските пожари в Калифорния са породени от космически лазер, контролиран от еврейско семейство. 

Грийн е поддръжник на недоказаните твърдения на бившия президент Доналд Тръмп за масови измами по изборите. 

До вота се стига след като републиканците отказаха да пристъпят към вътрешнопартийно дисциплинарно наказание. Лидерът им в Камарата на представителите Кевин МакКарти заяви, че той недвусмислено заклеймява думите на Грийн, но определи действията на демократите като силови спрямо назначенията за комисии. 

Демократите казват, че ще пристъпят до вота, тъй като няма друга алтернатива. 

Републиканци разкритикуваха поведението на Грийн, но е налице неохота за гласуване срещу един от техните, и то за думи и действия преди влизането ѝ в Конгреса. 

Вотът в контролираната от демократите Камара на представителите цели отстраняването на Грийн от комисиите по образование и труда. Самата тя заяви в Twitter, че не дължи извинения за действията си и никога няма да отстъпи. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК