Нивото на океаните се покачва по-бързо от най-песимистичните прогнози

Страните ще трябва да овладеят своите емисии от парникови газове по-рано

02.02.2021 | 10:23 Редактор: Ралица Братанова
Нивото на океаните се покачва по-бързо от най-песимистичните прогнози

Изменението на климата кара океаните да се покачват по-бързо от най-песимистичните прогнози на учените, което води до по-ранни рискове от наводнения за крайбрежните икономики, които вече изпитват трудности да се адаптират, показва проучване, публикувано в Ocean Science.

Ревизираните оценки, публикувани във вторник, са особено важни за двете пети от населението на Земята, които живеят близо до бреговете. Застрахованото имущество на стойност трилиони долари може да бъде изправено пред още по-голяма опасност от наводнения, супер бури и приливни вълни.

Изследванията показват, че страните ще трябва да овладеят своите емисии на парникови газове дори по-рано от очакваното, за да поддържат нивата на моретата и океаните под контрол, предава Bloomberg.

"Това означава, че бюджетът ни от въглерод е още по-изчерпан“, каза Аслак Гринстед, геофизик от университета в Копенхаген, който е съавтор на изследването.

Икономиките трябва да намалят допълнително 200 милиарда метрични тона въглерод - еквивалентно на около пет години глобални емисии - за да останат в рамките на праговете, определени от предишни прогнози, каза той.

Новите наблюдения показват, че около половин метър покачване на морското равнище до края на века вече може да се очаква само с 0,5 градуса по Целзий покачване на температурите. Океаните могат да се издигнат с повече от 1 метър при 2 градуса по Целзий, информира BloombergTV.bg.

"Моделите, на които основаваме прогнозите си за повишаване на морското равнище, в момента не са достатъчно чувствителни", каза Гринстед.

Изводите следват предупреждението от миналия месец, че повишаването на температурите е разтопило 28 трилиона метрични тона лед - еквивалентно на пласт лед дебел 100 метра, покриващ изцяло Великобритания - което прави най-лошите сценарии за климата по-вероятни.

Новата методология за проследяване на промяната на морското равнище може да помогне на застрахователните компании, строителите на недвижими имоти и звена, занимаващи се с градоустройството да изградят системи за защита.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 3
Никола
преди 3 години
Трябва да се направят машини за изпаряване на водата. Така нивото ще си остане същото и няма да се покачва. Според мен, ако ние хората продължаваме така сами ще изчезнем от земята. Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
И при положение че няма едно научно доказателство че Въглеродния двуокис от човешката дейност е причината защо някой си мисли че може нещо да промени. Климата е поредната политическа дъвка както и прословутия вирус. И двете са налице но мерките за тях са зловредни и не променят нищо освен че постигат определени политически цели. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години