fallback

Историк: Българите не фигурират като малцинство в Конституцията на РСМ

Всичко беше за концепцията "един народ с две държави", посочи проф. Светлозар Елдъров

01.02.2021 | 21:49 Автор: Юлия Христова

Защо Зоран Заев връща изучаването на сръбски език в училищата? 

Българите не фигурират като малцинство в Конституцията на Република Северна Македония и нямат права като такива. Това каза за "Денят ON AIR" историкът проф. Светлозар Елдъров и допълни: "България не пожела българите да получат такъв статут. Всичко беше за концепцията "един народ с две държави".

По думите му не може да се твърди, че само България е виновна за сегашната ситуация.

"Вината е споделена, ние сме като едно семейство. Не случайно наричаме македонците наши братя. Времето, което познавам като историк - около 40 г. - в тази години интересът беше спорадичен. Започва някаква инициатива, променя се конюнктурата, тя спира. Преди няколко години бях част от голям експеримент - построяване на културни мостове чрез работата на БАН. Имах честта да ръководя един от тези проекти. С колегите ми от Северна Македония бяхме на една маса, нямахме проблеми, говорихме така както подобава на учени - всеки откровено излагаше позиция", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Според него темата за македонския език не е проблем.

"По-важно е да достигнем до консенсус за историята. Нима не ставаха полемики за българската история в учебниците", подчерта историкът.

Той е на мнение, че подходът отпреди няколко години бил да се разширят личните и институционални връзки.

"Сърбите в Северна Македония са признати от Конституцията като малцинство със съответните привилегии. Това беше едно недоглеждане от българска страна", подчерта събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback