2/3 от страните в ЕС са затворили заведенията си заради Ковид-19

В останалите държави ресторантите работят с ограничения

29.01.2021 | 17:50 Редактор: Ралица Братанова
2/3 от страните в ЕС са затворили заведенията си заради Ковид-19

Общо 18 или две трети от страните в Европейския съюз (ЕС) са затворили заведенията си като част от противоепидемичните мерки за борба с Ковид-19.

Ресторантите и кафенетата в едни от най-засегнатите от пандемията държави - Италия и Испания, са с ограничено работно време. Макар Румъния да е на 11-то място по общ брой на заболелите, обектите в страната работят.

За да продължат своята работа, заведенията на територията на Ботуша  трябва да спазват строги правила. Сред тях е изискването за максимум четирима души на маса и край на работния ден още в 18:00 часа.

Ограниченията обаче не се харесват на представителите на бизнеса в страната, част от които останаха отворени след "вечерния си час” в знак на протест.

В Испания работното време се оказва далеч по-либерално - гражданите могат да хапват традиционната паеля в някой ресторант до 21:00 часа, като обектите работят с не повече от 50% от капацитета си.

Подобна е и ситуацията във Финландия, където "кепенците хлопват” в 23:00 часа, обслужването пък става при наполовина от максималния брой на местата в заведението.

В Естония се работи при едва четвърт от местата за посетители и то до 19:00 часа.

Сред останалите страни, в които бизнесът функционира, се нареждат Румъния, Словакия, Швеция, Малта и Кипър.

Всички те също работят при намален капацитет, работно време или при спазване на социална дистанция.

Списъкът на страните със затворени бизнеси обаче е далеч по дълъг - цели 18. Докато в някои страни като Австрия, Нидерландия и Дания засега принудителното затваряне е с крайна дата първата седмица на месец февруари, в други служителите в заведенията ще си останат у дома поне до 1 март.

Според последните разчети и у нас ресторантите  ще могат отново да приемат клиенти не по-рано от началото на март. Решението обаче доведе до протест пред Министерски съвет, който събра браншовици от цялата страна.

Организаторите му твърдят, че служителите в затворените обекти са получили по 24 лв. дневно единствено за месец ноември. В случай че исканията им не бъдат удовлетворени, са готови да последват "италианския модел” и да отворят в знак на протест още на 1 февруари при спазване на всички противоепидемични мерки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК