ЕK въведе мярка, изискваща разрешение за износ на ваксини извън ЕС

Целта е да се гарантира навременен достъп до такива

29.01.2021 | 18:24 Редактор: Юлия Христова
ЕK въведе мярка, изискваща разрешение за износ на ваксини извън ЕС

Европейската комисия въведе мярка, изискваща разрешение за износ на ваксини извън ЕС, с цел да се гарантира навременен достъп до ваксини срещу Ковид-19 за всички граждани на ЕС и да се преодолее настоящата липса на прозрачност.

В този акт за изпълнение, приет по спешна процедура и публикуван днес, се предвиждат разрешения за износ извън ЕС на ваксини срещу Ковид-19 до края на март 2021 г. Тази схема се прилага само за износ от дружества, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване.

Въз основа на предишния опит с подобна мярка за личните предпазни средства през пролетта на 2020 г. Комисията ще подпомага държавите членки при създаването на съответния механизъм, за да се гарантира гладкото и координирано прилагане на регламента.

Тази мярка е целенасочена, пропорционална, прозрачна и временна. То е в пълно съответствие с международния ангажимент на ЕС в рамките на Световната търговска организация и Г-20 и е в съответствие с предложенията на ЕС в контекста на инициативата на СТО в областта на търговията и здравеопазването. Ангажиран с международната солидарност, Европейският съюз изключи от тази схема доставките на ваксини като хуманитарна помощ или предназначени за държави по линия на механизма COVAX, както и за съседните на ЕС държави.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК