В Украйна забраняват използването на руски ваксини

От Киев очакват да получат между 100 и 200 хиляди дози от Pfizer/Biontech

29.01.2021 | 16:01 Редактор: Никола Симеонов
В Украйна забраняват използването на руски ваксини

Парламентът на Украйна прие днес законопроект, който ускорява одобряването на ваксини срещу Ковид-19 и забранява използването на произведените в Русия, предаде Reuters.

Правителството в Киев е обявило, че през февруари очаква да получи между 100 и 200 хиляди дози от ваксината на Pfizer/Biontech по глобалната програма на ООН "Ковакс" (COVAX). Досега нито една ваксина не е одобрена в Украйна. 

Украинската фармацевтична компания "Биолик", подкрепяна от проруския опозиционен политик Виктор Медведчук, обяви по-рано този месец, че е кандидатствала за одобрението от държавата на руската ваксина "Спутник V", пише БТА.

"Една политическа сила създаде истерия около регистрацията на руската ваксина" каза на пресконференция украинският здравен министър Максим Степанов. Той добави, че тази истерия може да продължава колкото си иска и подчерта, че "никой в тази страна няма да регистрира руска ваксина".

Киев от години е в обтегнати отношения с Москва заради анексирането на Крим през 2014 г. и руската намеса в конфликта със сепаратистите в Източна Украйна, който по украински данни е отнел живота на 14 хиляди души досега.

Снимка: БГНЕС

Харесайте нашата страница във Facebook ТУК