ЕС и ваксините: Кои са ключовите точки в стратегията за имунизация?

ЕК иска 70% от пълнолетните европейци да се ваксинират до края на август

30.01.2021 | 07:50 Редактор: Ралица Братанова
ЕС и ваксините: Кои са ключовите точки в стратегията за имунизация?

Европейската комисия (ЕК) иска 70% от пълнолетните европейци да се ваксинират срещу Ковид-19 до края на август. Според СЗО обаче постигането на колективен имунитет в ЕС, а и в световен мащаб, е малко вероятно да стане през 2021 г.

Закупил ли е ЕС достатъчно ваксини?

Европейската комисия е сключила от името на всички 27 членки договори за доставка на до 2,3 млрд. дози ваксини, които ще се разпределят пропорционално между тях.

Засега ваксините на BioNTech-Pfizer и Moderna са единствените разрешени в ЕС. Днес се очаква одобрение да получи и ваксината, разработена от AstraZeneca.

В случай, че останат само одобрените към момента две ваксини, 380 милиона души в ЕС ще могат да се ваксинират, което е около 80% от европейското население.

Защо са подписани договори с различни производители?

От август 2020 г. до януари 2021 г. ЕС подписа споразумения с шест производители, за да се ускори разработването и производството на ваксини. При подписването им не е било ясно коя компания първа ще създаде ефективна и безопасна ваксина. Парите ще се превеждат на компаниите на траншове в зависимост от доставките. Чрез общото споразумение се избягва конкуренцията между отделните държави от ЕС при поръчките, пише Puls.bg.

Защо договорите не са публични?

Европейската комисията държи договорите за покупка на ваксини в тайна, разчитайки на клаузите за поверителност и необходимостта от защита на търговските интереси. Пет от шест договора остават поверителни. След месеци растящ натиск, ЕК предостави на евродепутатите редактирана версия на договора с CureVac при строги условия. Няколко дни по-късно ЕК публикува редактирания договор с CureVac на своя уебсайт.

Европейският омбудсман започна разследване на 22 януари относно отказа на ЕК да предостави достъп до сключените договори.

Има ли държави, сключили отделни сделки?

Германия осигури допълнително 30 млн. дози ваксини за собствените си граждани, съгласно отделно споразумение с BioNTech. Информацията е публикувана на уебсайта на немското здравно министерство. Страните от ЕС се съгласиха да не стартират свои отделни процедури за поръчка на ваксини, но ЕК отказва да отговори дали германската сделка е законна, съгласно стратегията на ЕС за ваксините.

Междувременно Кипър започна преговори с Израел за доставка на ваксини, а Унгария се договори за доставката на 2 милиона дози от руската ваксина Sputnik V.

Кой плаща за ваксините?

ЕС инвестира 2,7 млрд. евро за бързото разработване и проучване на ваксините. Държавите-членки обаче ще купуват ваксини директно от компаниите със средства от своя бюджет. След като ваксината бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, всяка страна от ЕС може да направи поръчка и да плати директно на производителя, в зависимост от това колко дози има право да получи въз основа на броя на населението.

Колко струват ваксините?

Засега няма официална информация за цената им. Белгийският държавен секретар по бюджета Ева Де Блийкър обаче случайно оповести цената на всяка ваксина, за която ЕС е подписал споразумение.

От нея стана ясно, че ваксината на Pfizer/BioNTech струва 12 евро, а на Moderna – 15 евро. AstraZeneca придава ваксината си без печалба на цена от 1,78 евро. Ваксината на Johnson & Johnson струва 7 евро, а на CureVac 10 евро. Комисията не е потвърдила тези цени, но посочи, че цените могат и да са по-ниски, тъй като фармацевтичните компании са получили пари за тяхното производство и тестване.

Кога ваксините ще са широко достъпни в Европа?

По силата на сключените договори, най-голямата част от доставките се очаква през второто тримесечие на 2021 г.  Възможно е обаче да има забавяне заради проблеми с производството, за които съобщиха през този месец Pfizer-BioNtech и AstraZeneca.

Кога ще се постигне колективен имунитет?

Колективният имунитет, позволяващ овладяването на една пандемия, изисква около 70% от населението да има защита. Все още не е ясно обаче колко дълго ще трае защитата на ваксините. Освен това производителите им ги адаптират към новите мутации. Ръководството на Moderna обяви през януари, че тяхната ваксина предпазва от „южноафриканския“ вариант, но призна, че защитата е по-слаба.

Различни ли са ваксинационните програми на отделните членки?

Страните от ЕС създават собствена логистика, приоритети и план за ваксинация, което води до различни темпове на ваксинирането. Доставките до националните разпределителни ценрове ще се извършват от самите производители. През октомври 2020 ЕК предложи с приоритет да се ваксинират здравните работници, лицата над 60 години, хронично болните и тези, работещи в ключови за обществото сектори.

Ще се изисква ли ваксинация за работа или пътуване в ЕС?

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис първи предложи през януари да се издава сертификат на ваксинираните, с който да пътуват в ЕС, за да протече по-спокойно туристическия сезон през лятото. ЕК отхвърли предложението и посочи, че сертификатът ще се използва само като медицински документ, но не и при пътуване. Предстои ЕС да въведе общ подход, така че сертификат, издаден в една държава-членка, да бъде признат в друга. Той няма да се използва за пътуване, защото не е ясно дали ваксинираните могат да са преносители на вируса. В случай, че отделни работодатели стимулират служителите си да се ваксинират, това не трябва да е задължително.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК