Какви препарати ще изместят антибиотиците в медицината

Силвърмен и Баслър са открили, че бактериите изпращат и получават сигнали

28.01.2021 | 16:14 Редактор: Юлия Христова
Какви препарати ще изместят антибиотиците в медицината

Бактериите не атакуват сами. Те нападат организмите в екип, а за целта общуват помежду си.

Двама американски микробиолози са открили как става това, поради което са удостоени  с наградата на "Паул Ерлих и Лудвиг Дармщетер", дотирана със 120 хиляди евро. Работата на Бони Баслър и Майкъл Силвърмен може да помогне за избягването на антибиотиците, съобщава фондация "Паул Ерлих".

Двамата са доказали, че "колективното поведение е правило не само сред многоклетъчните организми, но и сред бактериите", гласи основният аргумент на журито. Комуникацията между бактериите е "ахилесова пета", която предоставя нови възможности за борба с микробите: "Вместо бактериите да се убиват с антибиотици, вече могат да бъдат разработени вещества, които предотвратяват бактериалната комуникация. Изследването на двамата лауреати е от изключително значение за медицината".

Силвърмен и Баслър са открили, че бактериите изпращат и получават сигнали. Чрез тях микроорганизмите искат да разберат дали са сами на съответното място или заедно с други "колеги". Тази комуникация се обозначава с термина "усет за кворум". За да измерят броя на бактериите, учените са анализирали определени езикови молекули. Ако концентрацията им надвиши определен брой, се стига до специфично групово поведение.

Силвърмен за първи път открива явлението през 80-те години на миналия век при определен вид калмари-джуджета, които светят в синьо-зелено през нощта - благодарение на бактерия. В началото на 90-те години Баслер пък открива открива други езикови молекули. Те информират бактериите дали на място има и други видове и кои преобладават, пише DW.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК