Посланикът на Израел разкри пред Bulgaria ON AIR тайната на успешната масова ваксинация

Йорам Елрон: Надеждата е, че ще постигнем колективен имунитет през април-май

29.01.2021 | 08:11 Редактор: Никола Симеонов

Близо 30% от населението на Израел вече е ваксинирано. Страната даде пример с най-бързата имунизация срещу коронавируса след бум на заразените и три локдауна. 

2.5 млн. души имунизирани е показателно. Надеждата е, че онова, което се нарича колективен имунитет – ще постигнем в следващите месеци – април-май. Освен, че са леки, ефектите се наблюдават при малцина. От 125 хил. души получили втората доза, само 20 са сигнализирали, че са се разболели от Ковид-19. Това означава, че ваксината създава имунитет на 95%”, заяви израелският посланик Йорам Елрон.

За имунитета Израел плаща висока цена – по-голяма от тази за Европа, но по-малка от тази, която страната плаща в месеците на изолация. 

“Истината е, че дори цената да е по-висока, си заслужава, за да можем да отворим икономиката“, добави Елрон

.Предимство пред останалите купувачи на ваксината Израел има в организацията на електронното здравеопазване.
“Имаме задължително здравно осигуряване, разпределено между 4те най-големи здравни каси. Пращат SMS до хората, които искат да се ваксинират и им се обаждат, за да ги поканят да го направят. И хората могат да избират онлайн кога и как да се случи. Ако по някаква причина те не се появят в уреченото време – властите се обаждат на други хора, които са заявили електронно, че искат да бъдат ваксинирани“, поясни израелският посланик.

Освен чрез ваксината, Израел затвори врати за вируса и чрез най-строгите мерки, които са прилагани досега. 

“Забранихме влизането в страната с малки изключения и се надяваме, че така заразените ще намалеят”, каза още Елрон. 

Поне до края на месеца в страната няма да работят търговските центрове и ресторантите, затворени са и по-голямата част от училищата. Придвижването на повече от километър от дома е забранено, не се разрешава гостуването при приятели. Според посланик Елрон най-важното за справяне с пандемията е информацията и вярата в защитата, която дава ваксината

.“Чакам втората доза. Като вече ваксиниран мога да кажа, че хората не бива да се страхуват. Преимуществата на имунизацията са далеч повече от страничните ефекти и от възможността вирусът да те атакува“, сподели той.

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте нашата страница във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Само да не се пристрастим към ваксината Сигнализирай за неуместен коментар