Европа премина на работа от вкъщи, но какво ще последва?

Има призиви за законово регулиране на дистанционната работа

27.01.2021 | 23:13 Редактор: Никола Симеонов
Европа премина на работа от вкъщи, но какво ще последва?

Потребител споделя в Twitter, че вече четири дни от седмицата може да работи от вкъщи, но рискува да изгуби работата си. Други се оплакват от скрит натиск и твърдят, че им се налага да ходят на работа, независимо от опасността да се заразят с коронавирус.

Под хаштага #MachtBueroszu (#Затворете офисите – бел. ред.) потребителите призовават за законово регулиране на дистанционната работа. Независимо от това, допитване на социологическия институт Civey по поръчка на "Шпигел" показва, че незначително мнозинство от германците се обявяват за задължителен "хоум офис" във връзка с коронавируса.

Въпреки че много политици и почти всички известни германски вирусолози призовават отдавна да бъде вписана в закон възможността за дистанционна работа, много хора продължават да работят от офисите. Затова идеята за "хоум офис" е залегнала сериозно в дневния ред на обществото, пише БГНЕС. 

Дори президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер в своето обръщение към гражданите ги призова да не ходят в офисите, ако няма спешна необходимост от това, а ръководителите на фирмите, на кадровите отдели и мениджърите трябва да го направят възможно. Председателят на Световната медицинска асоциация Франк Улрих Монтгомъри настоя да бъдат налагани глоби на компании, които препятстват преминаването на дистанционна работа.

И независимо, че дистанционната работа може да предизвика скептицизъм у критиците в Германия, в други европейски държави това стана практика.
От 14 октомври всички служители във Франция, които могат да работят от вкъщи, са длъжни да го направят. Малко по-късно Белгия последва този пример. Задължението да се работи от вкъщи е свързано не толкова с риска от заразяване на работното място, колкото по време на пътуване с обществения транспорт сутрин.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК