Путин и Байдън постигнали съгласие за Нов СТАРТ по телефона?

Според информацията двамата президенти са коментирали и руската "агресия" в Украйна

27.01.2021 | 08:47 Редактор: Радостина Димитрова
Путин и Байдън постигнали съгласие за Нов СТАРТ по телефона?

В разговор с руския си колега Владимир Путин американският президент Джо Байдън е изразил притесненията си, свързани с човешките права, както и за руската "агресия" в Украйна. Въпреки различията си двамата лидери са постигнали съгласие за приключване преговорите по програмата Нов СТАРТ. 

С телефонния разговор Байдън сигнализира по-твърда политика спрямо Кремъл в сравнение с предшественика си. Двамата президенти са говорили по инициатива на Белия дом като целта е била да се разисква продължаването с пет години на програмата Нов СТАРТ, която ограничава ядрените арсенали на Русия и Съединените щати до 1550 бойни глави на всяка от страните. Според пожелал анонимност източник от Държавния департамент двете страни са се договорили да действат бързо и да постигнат споразумение преди изтичането на срока на 5 февруари, предаде БНР.

Администрацията на Доналд Тръмп предложи една година удължение на срока на договора, но преговорите бяха прекъснати след настояването от Вашингтон за по-строги проверки. 

В разговора във вторник, според Джен Саки, прессекретар на Байдън, американската страна също е потвърдила "силната си подкрепа за суверенитета на Украйна" на фона на продължаващата руска "агресия" и е изразила притеснения за  намесата в американските избори миналата година, отравянето на Алексей Навални и отношението на силите за сигурност към мирните протести в Русия. 

С това САЩ бележат промяна в курса след Тръмп, който се опитваше да избягва да поставя на преден план опасенията за нарушаване на човешки права в Русия. 

В прессъобщение на Белия Дом бе посочено, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат решително за защита на своите интереси "в отговор на действия на Русия които са в наша или във вреда на наши съюзници". От информацията също става ясно, че Байдън и Путин са постигнали съгласие за поддържане на прозрачна и последователна комуникация.   

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК