Норвегия въвежда пълно затваряне в Осло и още 9 общини

Ограниченията са във връзка с установени случаи на "британския" щам на вируса

23.01.2021 | 16:13 Редактор: Ралица Братанова
Норвегия въвежда пълно затваряне в Осло и още 9 общини

Норвежкото правителство реши днес да наложи най-строгите ограничителни мерки досега - пълно затваряне в 10 общини, включително столицата Осло, във връзка с установени случаи на новия "британски“ щам на коронавирус в община Нордре Фоло и с цел предотвратяване на евентуалното му разпространение.

По информация на посолството ни в Норвегия от 12 часа днес за Осло и още 9 общини (Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn, Våler и Nordre Follo) са в сила: пълно затваряне на магазините, с изключение на хранителните, аптеките и бензиностанциите, затваряне на ресторанти, фитнес зали, басейни, религиозни домове, библиотеки, културни домове, кина и театри. Изключение се прави за  доставка на храна по домовете.

Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни. Наложена е работа от вкъщи за всички, чиято дейност го позволява.  

Детските градини, началните и средните училища преминават на ротационен принцип на обучение. Университетите и колежите преминават на дистанционен режим, а всички останали техни дейности се преустановяват. 

В допълнение, правителството отправи препоръки да се избягват домашни събития, както и несъществени пътувания извън района на обичайното пребиваване. 

Препоръчва се на общините да въведат засилени мерки в обществения транспорт, а всички които са поставени под задължителна карантина след пътуване извън Норвегия,  да бъдат тествани повторно между 7 и 10 ден от карантинния период. При възникнало съмнение за заболели с новия, мутирал вариант на Ковид-19 се препоръчва и членовете на тяхното домакинство да бъдат поставени под карантина.

На този етап мерките ще важат до 31 януари 2021 г., като има вероятност да бъдат продължени и след тази дата.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК