Поръчваш храна за вкъщи в Германия - плащаш депозит за еднократни опаковки

От 2023 г. клиентите ще имат по-голяма свобода на избор

23.01.2021 | 10:44 Редактор: Юлия Христова
Поръчваш храна за вкъщи в Германия - плащаш депозит за еднократни опаковки

Еднократна или многократна употреба? Германците, които поръчват храна и напитки за вкъщи в бъдеще трябва да имат избор, що се отнася до опаковането. Германският кабинет прие изменение на Закона за опаковките, което, наред с други неща, предвижда алтернативи за многократна употреба на пластмасовите чаши или купички от стиропор от 2023 г. В резултат още през следващата година няма да има изключения от задължението за плащане на депозит при ползване на еднократни опаковки. Освен това до 2025 г. поне една четвърт от пластмасовите бутилки трябва да бъдат направени от рециклируема пластмаса, предава DPA.

С изменението на закона федералното правителство възнамерява да имплементира задължителни разпоредби на ЕС за пластмасата и отпадъците в германското законодателство и да намали количеството отпадъци - особено от пластмаси. Федералното министерство на околната среда представи своя проектозакон в края на ноември 2020 г. и обяви, че новият закон за опаковките трябва да влезе в сила в началото на юли 2021 г.

"От 2023 г. клиентите ще имат по-голяма свобода на избор в областта на взимането за вкъщи", казва министърът на околната среда Свеня Шулце (Германска социалдемократическа партия). Трябва да може да се избират навсякъде и опаковки за многократна употреба. Целта на закона е "кутиите и чашите за многократна употреба да се превърнат в новия стандарт", обяснява Шулце. Министърът е убеден, че "ще се появят много добри решения, включително за услугите за доставка".

Според Министерството на околната среда вариантът за многократна употреба не трябва да бъде по-малък или по-скъп от съответната опаковка за еднократна употреба - може да се добави само депозит. Ето защо и контейнерите за многократна употреба също трябва да бъдат управлявани от съответния ресторантьор. Малките магазини с максимум петима служители и 80 квадратни метра търговски площи са освободени от задължението за опаковки с многократна употреба - те обаче трябва да предоставят при желание на клиентите си храни или напитки в кутии, които те са донесли със себе си.

Има планове и за т. нар. минимален дял на рециклиран материал в еднократните пластмасови бутилки: от 2025 г. съответните бутилки за напитки от полиетилен терефталат (PET) трябва да съдържат поне 25 процента рециклирана пластмаса. През 2030 г. ставката ще се повиши до 30 процента и след това ще се прилага за всички пластмасови бутилки за еднократна употреба. 

Цялата статия четете на investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК