Европа и коронавирусът: Редица държави затягат сериозно мерките

В Нидерландия ще може да се излиза само при крайна необходимост

22.01.2021 | 13:38 Редактор: Никола Симеонов

Нови строги мерки в някои европейски държави заради разпространението на коронавируса. Франция ще изисква отрицателен PCR тест при влизане в страната от почти всички пътници от Европейския съюз.

Мярката влиза в сила от полунощ в неделя. Изискването няма да се отнася за трансграничните работници и за сухопътния транспорт.

В същото време френският министър на здравеопазването препоръчва носенето на хирургически маски за ограничаване на заразата, тъй като те са по-надеждни от тези от плат.

От събота в Нидерландия се въвежда вечерен час между 21 и 4:30 часа сутринта. Навън ще може да се излиза само при крайна необходимост.

Изключенията са за излизане по работа, търсене на медицинска помощ и за разхождане на домашен любимец. Мярката може да продължи до 9 февруари, а нарушителите ще бъдат глобявани.

Гърция затваря десетки училища, заради влошаване на епидемичната обстановка 10 дни след като ги отвори. Великобритания обмисля пълното затваряне на границите си заради опасения относно новите варианти на Ковид-19, внесени от чужбина.

Заради пандемията се отменя един от най-известните и пищни карнавали в света – този в Рио де Жанейро. Зрелищните улични тържества, които обикновено се провеждат през февруари, са отложени за юли.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК