Джо Байдън влезе в Белия дом - какво се променя за българите в Америка?

Разнопосочни нагласи към новата администрация

20.01.2021 | 23:05 Редактор: Калина Донкова

Джо Байдън влезе в Белия дом като 46-ия президент на Съединените щати.

В края на годината Байдън спечели изборите за държавен глава на САЩ като изпревари съперника си Доналд Тръмп, достигайки 306 гласа в изборната колегия с 36 повече от необходимите, за да заеме поста.

На фона на тези събития, привърженици на досегашния президент Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия в знак на протест по време на преброяването на вотовете. Щурмът прерасна в престрелка. Вашингтонската полиция съобщи за четирима загинали по време на ексцесиите, а над 50 души бяха задържани.

Въпреки извънредната обстановка, няколко часа по-късно броенето беше подновено, а победата на Джо Байдън и Камала Харис беше потвърдена. 

Междувременно едва 19 % от републиканците в щатите смятат победата на Байдън за законна. Това показва проучване проведено от CNN и SSRS между 9 и 14 януари. Резултатите показват още, че 75 % от анкетираните републиканци са убедени, че демократът е спечелил незаконно.  Подобно е и мнението на Тръмп, който до последно оспорваше резултатите. 99 % от демократите и 66 % от неутралните участвали в проучването смятат, че няма нередности в победата.

Как ще се отрази политическата промяна за българите в Америка и какви са нагласите към новата администрация? Разговор по темата с проф. Иван Иванов, преподавател в Университета в Синсинати в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

 


1
2 rate up comment rate down comment 0
mitoko
преди 3 години